Cum aflam daca usa de garaj este sigura?

securitate-impotriva-prinderii-degetelor

Toate usile de garaj existente astazi in comert, sectionale, tip rulou sau basculante, care poarta marca CE sunt declarate sigure. Concluzia logica este ca, daca exista marca respectiva pe o usa de garaj, ar trebui sa ne simtim protejati de orice pericol. Dar daca dorim sa verificam siguranta in exploatare a unei usi de garaj, cum ar trebui sa procedam?

Iata cum, trebuie facut pas cu pas.

Pasul unu. Asigurati-va ca usa de garaj este dotata cu sistem de siguranta anti–cadere, impotriva inchiderii accidentale a panoului mobil. Pentru a impiedica inchiderea usii in cazul in care sunt obstacole in calea acesteia, urile de garaj sunt dotate cu fotocelule, in plus, motorul are protectie la intalnirea de obstacole, mai precis, se opreste si are o miscare de revers pe o anumita distanta, atunci cand usa este blocata de un obstacol.

Pasul doi. Asigurati-va de faptul ca usa nu are parti in miscare la inaltimi de pana la 2,5 m, mai ales in interior.

Pasul trei. Verificati respectarea spatiilor minime de siguranta intre partile in miscare ale usii, de exemplu ca exista spatiu suficient de siguranta in zona elementelor mecanice care leaga motorul de sistemul de prindere al usii, respectiv ca exista o protectie de cauciuc pe marginile usii, care sa impiedice prinderea mainilor, a hainelor s.a.m.d. celui care decide sa opereze manual usa garajului.

Pentru familiile cu copii sau animale de casa, verificarea acestor dispozitive si sisteme este  neaparat necesara.